Teit Silberling

Direktør, Spin robotics

 

Tidl. direktør, UAS Danmark

 

Tech entreprenør

Passionen for droner stammer bl.a. fra tiden som forretningschef i UAS Denmark.

 

Teit har takket ja til, at være en del af Plan2Fly’s Advisory Board, hvor han ser frem til at følge den tekniske udvikling og eksekveringen af de mange gode idéer.

DRONETEKNOLOGIEN FYLDER MERE OG MERE

Ifølge ekspert, Teit Silberling, der til daglig er direktør for Spin Robotic og tidligere forretningschef for UAS Denmark, er droner helt sikkert en teknologi, der blot kommer til at fylde mere kommercielt i fremtiden.
Droner skaber nye muligheder
 

Af Melissa Søholm Tygesen

 

(M.):Hvad finder du interessant ved brugen af droner?

Teit Silberling (T.): – Det er en ny teknologi, som kommer til at fylde rigtig meget de kommende år. Lige nu sidder vi og kigger på indsatser som blodprøve-flyvning og lignende. Det er jo for at modne teknologien, men også at modne samfundet til at arbejde med den her teknologi.

 

Droner vil komme til at betyde rigtig meget fremadrettet, da de kan tage nogle processer, som er vanskelige at håndtere manuelt eller med en kørende robot.

En drone i luften giver bare nogle helt andre muligheder.

(M.): Kan du give nogle eksempler på anvendelse af teknologien i Danmark?

(T.): – Teknologien har jo på bedst mulig måde vist, at fx opgaver for Sund & Bælt ifm. vedligeholdelse af Storebæltsbroen – eller generel vedligeholdelse af broer. Der kan drone teknologien gør en kæmpe forskel.

 

Man slipper simpelthen for at sende en mand op i en høj risiko-opgave. Der kan man lade teknikken overtage. Det vil sige at man i en langt højere frekvens, kan monitorere infrastrukturer. Det behøves ikke kun at være broer.

Man kan også anvende droner ved el-ledninger eller fotoopgaver der giver mere mening fra luften af. Så derfor ser jeg, at der er mange muligheder i det her.

(M.): Hvad skal der, i din optik, til for at drone branchen kan opnå et større kommercielt gennembrud?

(T.): – Det der hidtil – i mine øjne – har stået i vejen for gennembruddet, er de store spillere og det offentlige, der ikke rigtig har taget teknologien til sig. Men det gør de nu. Fx at man får Falck ud i en stor satsning på det her.

 

Sund & Bælt satser også mere på drone teknologien.

 

I Tyskland er store spillere som DFDS og ADAC (det tyske svar på FDM) også begyndt at trække af på den her teknologi.

 

Dvs. at kommercialiseringen og den kommercielle brug af teknologien, er nært forestående. Jeg tænker, det kun er et spørgsmål om ganske kort tid, før vi har cases hvor man også kan begynde at tjene penge på teknologien.

 

Og jeg synes i sidste ende, hvis vi lige skal slå et slag omkring det her, at U-SPACE-Fyn og det samarbejde der er etableret mellem Naviair, Trafik-Bygge-Boligstyrelsen, HCA Airport og SDU dronecenter, det viser bare at der er potentiale, der fremadrettet kan blive rigtig spændende.

 

Så inden for de nærmeste par år, kan jeg godt se et gennembrud for den kommercielle del af drone branchen.

(M.): Hvorfor du har takket ja til Plan2Fly Advisory Board?

(T.): – Jamen jeg synes jo teknologien er vanvittig spændende, og har fået et godt dybt indblik i teknologien og de kræfter der ligger i markedet.

 

Og selvfølgelig også i de passionerede virksomheder der er i Danmark omkring det her.

Og ja, ikke engang kun i Danmark, men bl.a. også i Tyskland, Østrig og Schweiz.

 

Der er masser af lande, jeg har arbejdet tæt sammen med, hvor der er meget passionerede kræfter omkring det her, og det er derfor jeg gerne vil sidde i et Advisory Board som Plan2Fly, da det giver mig mulighed for stadigvæk at følge med i teknologien, som jeg synes er vanvittig spændende.

 

Noget af det potentiale der også ligger i P2F er de mange gode idéer.

 

De skal bare ud og testes og afprøves, så man finder ud af hvordan det hele hænger sammen.

 

“Noget af det potentiale der også ligger i Plan2Fly,

er de mange gode idéer”

 

Teit Silberling

(MT): Hvor ser du især Plan2Fly´s berettigelse?

 

(T.): – Lige i første hug ligger der en finforretningsidé, hvor man understøtter dronepiloterne med kritiske værktøjer.

 

I forbindelse med at U-SPACE bliver udbredt nationalt, kommer der til at ligge et naturligt spændingsfelt i det Plan2Fly laver, og de områder som det bliver udbredt over.

 

De får måske brug for et redskab som gør det nemt, og det tror jeg Plan2Fly, har en fin løsning på.